Teama este un mecanism al organismului uman menit sa ne salveze viata in situatiile in care ne aflam in pericol. Insa de multe ori, oamenii se tem de multe lucruri care, de fapt, nu le pun viata in pericol, ci mai degraba determina un simtamant de siguranta. Nu putem elimina simtamantul de teama din viata noastra, dar il putem controla.
Fiecare individ are propria sa frica. Sa stabilim daca teama este folositoare sau distrugatoare.

Daca ne este teama de faptul ca ne-am putea rani de ceva in cazul in care am escalada un munte, atunci teama este folositoare, pentru ca in felul acesta putem evita un accident. Insa, daca nu indraznim sa scriem o carte, spre exemplu, de teama unui esec, atunci teama este distrugatoare.

Invatand sa clasificam teama in functie de circumstante, vom putea controla mai bine acest simtamant.
Din punct de vedere psihic, frica se manifesta de asemenea printr-un sentiment de alarma, de anxietate puternica, chiar daca corpul este cel care reactioneaza in cel mai intens mod: tahicardie, respiratie scurta si sparta, simt al slabiciunii sau, in cazuri extreme, frisoane, tremor, diaree, aproape pentru a ajunge la pierderea simturilor.
Schimbarile in organism care sunt activate sunt destinate sa pregateasca corpul sa scape sau sa se apere prin atac. Acest mecanism "atac-scapare" este o reactie innascuta si instinctiva care este activata in fata a ceea ce consideram ca ameninta.
Frica este, prin urmare, un sentiment total subiectiv care vine adanc din noi, de la modul nostru de a ne confrunta cu viata si de a acorda semnificatii la ceea ce ne inconjoara.